Almanya’da toparlanma sinyali: Firmaların ihracat beklentisi mayısta arttı

Almanya’nın İhracatı Mayıs Ayında Arttı

Almanya’da Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), mayıs ayı ihracat beklentileri anket sonuçlarını açıkladı.

Nisanda eksi 9,4 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, mayısta 6,4 puan artarak eksi 3’e yükseldi. Bu artış, nisan ayında son 5 yılın en düşük seviyesine inen endeksin, ABD ile Çin arasında sağlanan geçici tarife anlaşmasıyla mayısta toparlanmasını sağladı.

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, gümrük tarifelerindeki anlaşmazlığın hafiflemesinin ihracatçıları rahatlattığını belirtti.

Ifo’ya göre, makine mühendisliği, otomotiv ve elektrik sektörlerinde ihracat beklentileri önemli ölçüde arttı. Ancak kimya sektörü ticaret çatışmasının hafiflemesinden henüz faydalanamıyor.

ABD’nin Almanya’nın en büyük ihracat pazarı olması nedeniyle, Trump’ın gümrük vergisi politikaları Alman ekonomisinde belirsizlik yaratmaya devam ediyor.

Tarife savaşları ve küresel ticaret üzerindeki endişeler, Alman ekonomisinin büyüme potansiyelini olumsuz etkiliyor. Analistler, ülkenin imalat sektörüne bağımlılığının kırılganlığını artırdığını belirtiyor.

Almanya ekonomisi, yapısal sorunlar ve artan rekabet nedeniyle zorlu bir dönemden geçiyor. Hükümet, küresel ticaret gerginliklerinin etkisiyle büyüme beklentilerini düşürerek, ekonominin karşı karşıya olduğu zorluklara dikkat çekiyor.

Ekonominin sıfır büyüme beklentisi, Trump’ın politikalarının etkilerini uzun vadede görmeye devam edebileceğimizi gösteriyor. Ekonomi Bilirkişi Kurulu, 2025 büyüme tahminini de düşürerek, gelecek yıllar için ekonomik belirsizliklerin devam edebileceğine işaret ediyor.

Related Posts

Petrol fiyatları İsrail’in İran’a saldırmasıyla yükselişe geçti

Petrol fiyatları, İsrail’in İran’a saldırı düzenlemesinin ardından yüzde 7’den fazla yükseldi.

İşten çıkartılan çalışanlara milyarlarca tazminat ödemesi!

Avrupa bankaları son yıllarda kapsamlı yeniden yapılandırma sürecinden geçti. Üst düzey çalışanlara yönelik işten çıkarmalar ve tazminat ödemeleri dikkat çekiyor. Sektörde maliyet azaltma stratejileri ön planda.

Devlet tahvili getirilerindeki artışa ekonomik uyarı

Japonya Ekonomiyi Canlandırma Bakanı Ryosei Akazawa, Japon devlet tahvili getirilerindeki keskin artışların ekonomi üzerinde istenmeyen bir etki yaratabileceğini söyledi. Akazawa, şu ifadeleri kullandı, JAPONYA’NIN BORÇ FİNANSMAN MALİYETİNİ …

Şalom Gazetesi, iğrenç soykırımı gözümüze sokarak tüm dünyada bu katliamı kınayan milletleri “küresel intifadacı” olmakla suçluyor

28 Mayıs 2025 Çarşamba günü Şalom Gazetesi’nde isimsiz bir yazı yayınlandı. Bu yazı, dünyanın geri kalan bütün milletlerini ve Netanyahu ile haydut çetesini kınayan Yahudileri dahi aptal yerine koyan, sapkın ve kör bir ideolojiden beslenen bir metindi. Hazret, Arap yayılmacılığından ve küresel intifadadan dem vurarak İsrail’e karşı olan milyarlarca insanı teröre destek vermekle suçluyor. Bağlı olduğunuz devlet, kainatta eşi benzeri görülmemiş bir vahşetin sebebiyse; her gün yüzlerce çocuğu, kadını,

Besici tepkili: ‘Hayvanı Et ve Süt Kurumu’na verene kadar garibana veririm, sevap alırım’

Besiciler bu seneki kurban satışlarından memnun olmadıklarını ve Et ve Süt Kurumunun alış fiyatına tepki göstererek, üreticinin elinde kalan kurbanlıkları satın alacağını açıklayan Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) verdiği fiyatlara tepki göstererek, ”Bana öldüğüm parayı teklif ettikten sonra Et ve Süt Kurumu’na verene kadar burada garibana veririm, sevap alırım. ” dedi

Türkiye, sendikal haklarda 2025’te de KARA LİSTEDE

Dünyanın en büyük sendikal örgütü Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) Küresel Haklar Endeksi’ne göre Türkiye, 2014’ten bu yana yaşanan geleneği bozmadı, 2025’te de işçi hakları alanında dünyanın en kötü 10 ülkesi arasına yerleşti.