Güneş’in atmosferinde dev bir delik ortaya çıktı ve bunun sonucunda güneş fırtınası oluştu. Güneş ve onun birçok gizemi devam ediyor. Bazıları dünyayı alarma geçirmeye devam ediyor. Artık gökbilimciler, yakın zamanda güneş yüzeyinde oluşan devasa bir koronal delik nedeniyle alarma geçti.
Koronal delik, 60 Dünya’dan daha geniş olan devasa boşluk geçicidir. Bu delik Güneş’in ekvatorunun yakınında ortaya çıktı ve güneş rüzgarları olarak bilinen alışılmadık derecede hızlı radyasyonun güçlü akıntılarını gezegenimize doğru yayıyor .
Bilim insanları, güneş döngüsünün bu aşamasında deliğin boyutunun ve yönünün sıra dışı olduğunu söylüyor. Koronal deliklerden gelen radyasyon akımları normal güneş rüzgarlarından çok daha hızlıdır ve sıklıkla Dünya’nın manyetik kalkanında jeomanyetik fırtınalar olarak bilinen bozuklukları tetikler.
Güneş’teki delik Dünya’yı nasıl etkileyecek?
Mevcut delik çok büyük. En uzun ekseni boyunca yaklaşık 800.000 kilometre uzunluğundadır. Jüpiter’in çapı yaklaşık 140.000 kilometredir; Dünya’nınki 12.742’dir.
Devasa yeni koronal delik, güneş sistemi boyunca esen güçlü bir güneş rüzgarı yayıyor. Şu anda Dünya’dan uzaklaşıyor. Ancak birkaç zaman öncesine kadar doğrudan gezegene doğru yönlendirilmişti.
Delik 2 Aralık 2023 civarında Dünya’ya dönüktü ve güneş rüzgarı 4 ve 5 Aralık’ta gezegene çarptı.
Daha önce uzmanlar, boşluğun ılımlı bir jeomanyetik fırtınaya yol açabileceğini, radyo kesintilerini ve güçlü renkli ışık gösterilerini, gökyüzünü renkli ışıkla aydınlatacak flaşları tetikleyebileceğini düşünmüştü.
Ancak güneş rüzgarı beklendiği kadar şiddetli olmadı. Uzmanlara göre 2024 yılında tehlikeli Güneş rüzgarları olabilir ve jeomanyetik fırtınalarla karşılaşmamız olası. Bu durum, Güneş’te süpersonik patlamaları tetikleyerek Dünya’ya manyetik dalga oluşturabilir.
Bu durumun da uçakların, internetin ve finans sistemlerini önemli ölçüde olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz oluyor.