Harama trilyon harcadılar

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan Dr. M. Coşkun Cangöz, 2024 yılına ait bütçe ve borç verilerini inceledi. Hazine borç stokunun üç yıl önce 2.7 trilyon TL iken 2024 yılı sonunda 9.2 trilyon lirayı geçtiğini belirtti. Cangöz, geçtiğimiz yılda Hazine’nin toplam borçlanmasının 2.6 trilyon TL’ye ulaşarak yaklaşık olarak GSYH’nin yüzde 6’sına denk geldiğine dikkat çekti. Bu süreçte Hazine, 1.04 trilyon TL anapara ödemesi için yeni borçlanma gerçekleştirdi ve buna ek olarak 1.5 trilyon TL daha borç alarak toplamda GSYH’nin yüzde 3.5’ine tekabül eden bu miktar, son beş yıldaki en yüksek net borçlanma seviyesine işaret etmektedir.

DESTEĞİN ARTIŞI

2024 yılında Hazine, 1 trilyon 43 milyar TL anapara ödemesinin yanı sıra 1 trilyon 175 milyar TL faiz ödemesi yaparak borç servisini yerine getirdi. Böylece Hazine, kriz dönemleri de dahil olmak üzere ilk kez borç anaparasından daha fazla faiz ödemesi yaptı. Faiz giderinin GSYH’ye oranı son 3 yılda artarak yüzde 2.9’a ulaştı. Aynı zamanda, ödenen vergilerin giderek artan oranda faiz ödemeleri için kullanıldığını görmekteyiz. Geçen yıl hanehalkı ve işletmelere 445.6 milyar TL destek sağlanırken, bütçenin faiz gideri 1 trilyon 270 milyar TL’ye ulaştı.

Faiz Harcamaları Artmaya Devam Edecek

Merkez Bankası, Aralık 2024’te faiz indirimlerine başlasa da Hazine’nin faiz gideri gelecek yıllarda artmaya devam edecek. Bu konuya dikkat çeken Cangöz, faiz indirimlerinin kısa vadede sadece Hazine’nin yeni borçlanmalarına ve değişken faizli olan TLREF’e endeksli senetlere etki edeceğini belirtti. Faiz indirimlerine rağmen, 2025 ve ileriki yıllarda bütçedeki faiz yükünün artmaya devam edeceğini ve faiz giderlerinin anapara ödemelerinin üzerinde olacağını ifade etti. Hazine’nin 9.2 trilyonluk borç stokunun yüzde 56’sı dövize, yüzde 44’ü ise TL’ye endeksli.

Related Posts

Petrol fiyatları İsrail’in İran’a saldırmasıyla yükselişe geçti

Petrol fiyatları, İsrail’in İran’a saldırı düzenlemesinin ardından yüzde 7’den fazla yükseldi.

İşten çıkartılan çalışanlara milyarlarca tazminat ödemesi!

Avrupa bankaları son yıllarda kapsamlı yeniden yapılandırma sürecinden geçti. Üst düzey çalışanlara yönelik işten çıkarmalar ve tazminat ödemeleri dikkat çekiyor. Sektörde maliyet azaltma stratejileri ön planda.

Devlet tahvili getirilerindeki artışa ekonomik uyarı

Japonya Ekonomiyi Canlandırma Bakanı Ryosei Akazawa, Japon devlet tahvili getirilerindeki keskin artışların ekonomi üzerinde istenmeyen bir etki yaratabileceğini söyledi. Akazawa, şu ifadeleri kullandı, JAPONYA’NIN BORÇ FİNANSMAN MALİYETİNİ …

Şalom Gazetesi, iğrenç soykırımı gözümüze sokarak tüm dünyada bu katliamı kınayan milletleri “küresel intifadacı” olmakla suçluyor

28 Mayıs 2025 Çarşamba günü Şalom Gazetesi’nde isimsiz bir yazı yayınlandı. Bu yazı, dünyanın geri kalan bütün milletlerini ve Netanyahu ile haydut çetesini kınayan Yahudileri dahi aptal yerine koyan, sapkın ve kör bir ideolojiden beslenen bir metindi. Hazret, Arap yayılmacılığından ve küresel intifadadan dem vurarak İsrail’e karşı olan milyarlarca insanı teröre destek vermekle suçluyor. Bağlı olduğunuz devlet, kainatta eşi benzeri görülmemiş bir vahşetin sebebiyse; her gün yüzlerce çocuğu, kadını,

Besici tepkili: ‘Hayvanı Et ve Süt Kurumu’na verene kadar garibana veririm, sevap alırım’

Besiciler bu seneki kurban satışlarından memnun olmadıklarını ve Et ve Süt Kurumunun alış fiyatına tepki göstererek, üreticinin elinde kalan kurbanlıkları satın alacağını açıklayan Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) verdiği fiyatlara tepki göstererek, ”Bana öldüğüm parayı teklif ettikten sonra Et ve Süt Kurumu’na verene kadar burada garibana veririm, sevap alırım. ” dedi

Türkiye, sendikal haklarda 2025’te de KARA LİSTEDE

Dünyanın en büyük sendikal örgütü Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) Küresel Haklar Endeksi’ne göre Türkiye, 2014’ten bu yana yaşanan geleneği bozmadı, 2025’te de işçi hakları alanında dünyanın en kötü 10 ülkesi arasına yerleşti.