Ön çapraz bağ kopma riski kadınlarda 4 kat daha fazla

Ön Çapraz Bağ Kopması ve Riskleri

İSTANBUL (İGFA) – Ön çapraz bağ kopması, özellikle sporcular arasında sıkça görülen ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir diz yaralanmasıdır.

Dizdeki dört ana bağdan biri olan ön çapraz bağlar, dizin stabilitesini koruyarak çapraz hareket etmesini sağlar. Bu bağların kopması genellikle aşırı gerilme sonucunda meydana gelir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Davud Yasmin, bu durumun genellikle temas veya darbe gibi ters hareketlerin neden olduğu rekabetçi sporlarda ortaya çıktığını belirtiyor.

Riskler ve Önlemler

Ani dönme hareketleri, yüklenme, trafik kazaları veya spor sırasında yaşanan darbeler ön çapraz bağ kopmalarına neden olabilir. Bu tür zedelenmelerin önlenmesi için ani hareketlerden kaçınılmalıdır.

Op. Dr. Davud Yasmin, dizdeki hızlı şişme, uyuşma, boşa basma hissi gibi belirtilerin önemli olduğunu vurguluyor. Bu belirtilerle karşılaşan bireylerin mutlaka bir ortopedi uzmanına başvurması gerektiğini belirtiyor.

Tedavi ve İyileşme Süreci

Hastanın yaşı ve aktivite durumu, tedavi seçiminde önemli bir faktördür. Genç ve aktif bireylerde cerrahi müdahale genellikle tercih edilirken, ileri yaşta ve düşük aktivite seviyesine sahip bireylerde cerrahi tedavi gerekmeyebilir. Tedavi süreci kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de genellikle 3 ay sürmektedir. Ancak bağların tam olarak iyileşmesi ve spora geri dönüş süreci yaklaşık 6 ayı bulabilir.

Diz sağlığı için belirtileri ciddiye almak ve uzman desteği almak önemlidir. Herhangi bir belirtiyle karşılaşıldığında vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Related Posts

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Kolza yağı ve ayçiçek yağı son dönemde, zararlı etkilerine yönelik iddialar nedeniyle tartışılıyor.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık

Genç yaşta ‘hipertansiyon’ tanısı alanlar dikkat

İleri yaş hastalığı olarak bilinen yüksek tansiyon diğer adıyla hipertansiyon, genç yaşlarda da görülebiliyor. Uzmanlar, erken yaşlarda görülen tansiyon vakaları için önemli uyarılarda bulundu.