Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Takas Sürelerindeki Değişiklik İşlem Hacmini Artırabilir

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsa İstanbul’da takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden birinci iş günü) olarak değiştirilmesinin işlem hacimlerinde önemli bir artışa yol açabileceğini belirtti.

Borsa İstanbul Grubu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, pay piyasasında işlem gören sermaye piyasası araçlarının takas tarihinin T+1 olarak revize edilmesi yönünde bir değerlendirme süreci başlattığını duyurmuştu. Halen Borsa İstanbul’daki takas süresi, işlem gününü takip eden ikinci iş günü (T+2) olarak uygulanıyor.

Borsa İstanbul’un açıklamasında, küresel finans piyasalarında takas sürelerinin kısaltılmasına dair önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çekilmişti. Bu bağlamda, ABD’nin 28 Mayıs 2024 tarihinde T+1 sistemine geçtiği belirtilmişti. Ayrıca, Avrupa Birliği, İsviçre ve İngiltere’nin ise bu sisteme geçiş için 11 Ekim 2027 tarihini hedeflediği ifade edilmişti.

T+1 Sistemi Yatırımcılara Hız ve Artış Getirecek

Sertaç Ekeke, T+1 sistemine geçilmesiyle birlikte yatırımcıların daha hızlı işlem yapabileceğini ve işlem hacimlerinde en az yüzde 25 oranında artış görülebileceğini söyledi. Türkiye’de T+1 sistemine uyum sağlanmasının altyapı ve alışkanlık açısından kolay olacağını ifade eden Ekeke, ABD’nin adaptasyonunun daha zor olacağını düşündüğünü belirtti.

Ekeke, Türkiye’deki tahvil takas sisteminin işlem günü takas olarak uygulandığını, dolayısıyla T+1 geçişinin daha kolay olacağını vurguladı. Ayrıca, Türk yatırımcılarının hisse senetleri alımında blokaj yapılmasına alışık olduğunu ve bu durumun da T+1 sistemine geçişi kolaylaştıracağını söyledi.

Aracı Kurumlar Hazır

Aracı kurumların altyapılarının T+1 sistemine kolayca adapte olabileceğine dikkat çeken Ekeke, kullanılan ortak yazılımlar sayesinde bu değişikliğe hızla uyum sağlanabileceğini belirtti. Ekeke, kamuoyunda takas süresindeki değişimle ilgili olumsuz bir tepki görülmediğini ve herkesin bu değişikliğe çabuk uyum sağlayabileceğini ifade etti.

Borsa İstanbul’daki Hacim Sorunu Çözülebilir

Ekeke, T+1 sistemine geçişin Borsa İstanbul’daki hacim sıkışmalarını telafi edebileceğini ve takas süreçlerini daha etkin hale getirebileceğini söyledi. Ayrıca, bu geçişin, yatırımcılar için psikolojik avantaj sağlayacağını ifade etti.

Türkiye Finansal Hizmetlerde Önemli Bir Marka

Türkiye’nin finansal hizmetler alanında önemli bir marka olduğunu ve Türk bankacılık sisteminin güçlü bir yapıya sahip olduğunu belirten Ekeke, Türkiye’deki borçluluk yapısının hala düşük olduğunu ve bankacılık sektörünün yabancı yatırımcılar için cazip olmaya devam ettiğini söyledi. Ayrıca, savunma sanayinin de güçlü bir noktaya geldiğini vurgulayan Ekeke, Türkiye’nin büyüme ve istihdam konusunda önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.

ABD İle İlişkilerde Pozitif Gelişmeler

Ekeke, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin de olumlu bir yönde gelişmeye devam edeceğini belirterek, Trump’ın Türkiye için yaptığı “dost ülke” açıklamasının çok değerli olduğunu ve Türkiye için yeni fırsatlar yaratabileceğini söyledi.

Related Posts

Binlerce kişi işsiz kalacak! Teknoloji devi küçülüyor

Dünyanın önde gelen elektronik üreticisi Panasonic Holdings istihdam stratejisinde değişikliğe gidiyor. Osaka merkezli şirket istihdam küçülmesine gideceğini belirten bir açıklama yaptı. Şirket açıklamasında yurt içinde 5 bin, denizaşırı yerlerde de …

e-Devlet’ten kira sözleşmeleri için yeni dönem: Kullanıma açıldı!

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetin bugün itibarıyla emlakçıların da kullanımına açıldığını belirterek, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek.” dedi.

Kripto yatırımcıları dikkat: Sıkı denetimler yolda!

Sermaye Piyasası Kurulu kripto varlık platformlarının rezerv kanıtı denetimi sürecine dair yeni ilke ve esasları açıkladı. Platformların denetim için gerekli belgeleri düzenli olarak sunması ve bağımsız denetçilerle sözleşme yapması zorunlu hale geldi. Bu düzenleme, sektördeki şeffaflık ve güvenliği artırmayı hedefliyor.

Sanayi üretimi verileri açıklandı: Hangi sektörlerde yükseliş var?

Sanayi üretimi, Mart 2025’te hem yıllık hem de aylık bazda artış gösterdi. Madencilik, imalat sanayi ve elektrik-gaz sektörlerinde olumlu bir gelişim yaşanırken enerji sektöründe bir azalma kaydedildi.

SPK’den kripto platformlarına yeni denetim düzenlemesi

Sermaye Piyasası Kurulu, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyet izni alabilmesi için rezerv kanıtı denetimini zorunlu hale getirdi. Denetimlerde, kripto cüzdanlar ve müşteri varlıklarının birebir doğrulanması şartı getirilirken; süreçler, bağımsız denetçilerle ve rastgele seçilecek tarihlerde yürütülecek.

Aşk, her eve lazım…

Aslında bütün dinlerin ortak kavramlarındandır: Aşk… Dört çeşidi olduğundan söz edilir; 1. İlahi aşk, 2 . Memleket aşkı , 3. Aile, dost, insana karşı aşk, 4. Karşı cinse duyulan aşk… İslamiyet’te vardır… Hele de tasavvufta… Hinduizm’de mebzul miktarda bulunur… Hele de Hindistan’da… Farklı inanç ve uygulamaların bir arada bulunduğu büyük bir dini çeşitliliğe sahiptir, dünyanın en büyük dinlerinden dördünün, yani Hinduizm , Budizm , Jainizm ve Sihizm ’in doğum yeridir Hindistan… Ayrıca hatırı sayılır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir