Kurban etinde 2 gün kuralı!

Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Kurban Bayramı Uyarısı

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Veteriner Fakültesi Besin-Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, yaklaşan 4 günlük bayram süresince 3,5 milyon büyük ve küçükbaş hayvanın kurban edileceğini açıkladı.

Prof. Dr. Tayar, birçok ailenin sadece Kurban Bayramı’nda et tükettiğini belirterek, “Kurban, dini yanının yanı sıra insan sağlığı ve beslenme açısından da büyük önem taşır. Ülkemizde et tüketiminin en yoğun olduğu zamanlardan biri olan Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların etleri son derece kıymetlidir.” dedi.

‘Hayvanın Sağlığı Kontrol Edilmeli’

Kurban pazarlarında veteriner hekimlerin görev alacağını vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Tayar, “Kurban alırken hayvanın sağlığının kontrol edilmesi önemlidir. Veteriner ekip tarafından denetimden geçen hayvanlar, sağlıklı kesim için gerekli koşullara uygun olmalıdır.” açıklamasında bulundu.

‘Kurban Eti Tüketiminde Dikkat Edilmeli’

Prof. Dr. Tayar, kurban kesimi sonrası etlerin hemen tüketilmemesi gerektiğini belirterek, “Kurban eti, taze gıdalar gibi hemen tüketilmemelidir. Kesim sonrası et, sindirim sorunlarına neden olabilir. En az 2 gün bekletilmesi önerilir. Eğer kahvaltı yapılacaksa, ciğer ve sakatatlar tercih edilebilir.” şeklinde uyarılarda bulundu.

‘Kurban Kesimi Uzmanlar Tarafından Yapılmalı’

Kurban kesiminin uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Tayar, “Kurbanın paylaşım ve yardımlaşma duygularını yaşatmak adına profesyoneller tarafından yapılan kesimler önemlidir. Etlerin parçalanarak muhafaza edilmesi, hem dinî açıdan hem de sağlık açısından doğru bir yaklaşımdır.” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Kolza yağı ve ayçiçek yağı son dönemde, zararlı etkilerine yönelik iddialar nedeniyle tartışılıyor.

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık

Genç yaşta ‘hipertansiyon’ tanısı alanlar dikkat

İleri yaş hastalığı olarak bilinen yüksek tansiyon diğer adıyla hipertansiyon, genç yaşlarda da görülebiliyor. Uzmanlar, erken yaşlarda görülen tansiyon vakaları için önemli uyarılarda bulundu.