Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Günümüzde, herkesin mutfağında bulunan ayçiçek yağı ve kolza yağı gibi tohum yağlarının popülerliği oldukça yüksek. Ancak, bu yağlar hakkında internet ortamında ciddi tartışmalar dönmekte.

Tohum yağları neden tartışmalı?

Son yıllarda, tohum yağları sosyal medyada sık sık eleştiriliyor ve sağlığa zararlı oldukları iddia ediliyor. Özellikle kalp hastalıkları ve Tip 2 diyabet gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen tohum yağları, yoğun şekilde eleştiriliyor.

Peki tohum yağları gerçekten zararlı mı?

Tohum yağları karşıtlarının genel eleştirileri genellikle yüksek Omega 6 yağ asidi içeriğine odaklanıyor. Ancak, yapılan kontrollü deneyler Omega 6 yağ asitlerinin enflamasyonu artırmadığını gösteriyor.

Bitki yağları kalp sağlığını destekleyebilir mi?

Yapılan araştırmalar, bitki yağlarının kalp-damar hastalıkları ve kanser riskini azaltabileceğini gösteriyor. Tereyağına kıyasla, daha çok bitki yağı tüketen kişilerde olumlu etkiler görülmüş.

Linoeik asit ve kalp sağlığı

Linoleik asit içeren tohum yağlarının LDL kolesterolü düşürebileceği belirtiliyor. Bu yağ asidinin kalp-damar hastalıkları riskini azalttığı da yapılan çalışmalarda gözlemlenmiş.

Omega 6 ve Omega 3 dengesi

Omega 6’nın aşırı tüketiminin olumsuz etkileri olduğu düşünülse de, her iki yağ asidine de ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, Omega 6 ve Omega 3 dengesine dikkat edilmesi gerekiyor.

Omega 6 ve kanser riski

Son çalışmalar, Omega 6’nın bazı kanser türlerinin büyümesine katkı sağlayabileceğini gösteriyor. Bu nedenle, Omega 6’nın etkileri üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Hangi tohum yağları daha sağlıklı?

Mozaffarian’a göre, kolza ve soya yağı gibi tohum yağları diğerlerine kıyasla daha sağlıklı. Bu yağlar, dengeli doymamış yağlar, Omega 6 ve Omega 3 içeriğiyle öne çıkıyor.

Related Posts

Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Yazın vazgeçilmezi karpuz, doğru tüketilmediğinde sağlığı tehdit edebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısını yaptı. Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirterek karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtiler görülebildiğine işaret etti.

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık