Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Görme Kaybının Sessiz Nedeni: Retina Damar Tıkanıklıkları

Retina, gözün görme merkezi olan ve kan akışını sağlayan atar ve toplardamarlar ile beslenen son derece önemli bir yapıdır. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damarlarında meydana gelen tıkanıklıkların görme sorunlarına yol açabileceğini belirtmektedir.


Retina Damar Tıkanıklıklarının Önemi

Retina, görme işlemini başlatan ve görme fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesine yardımcı olan bir yapıdır. Retina damarlarında meydana gelen tıkanıklıklar, retina dokusunun sağlığını doğrudan etkileyebilir. Atar damar ve toplar damar tıkanıklıklarının görmeyi ciddi şekilde etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Yenerel, özellikle ilerleyen yaş, hipertansiyon, diyabet ve damar sertliğinin bu tıkanıklıkların ana nedenleri olduğunu vurgulamaktadır.

Tıkanıklığın Yeri Görme Kaybını Etkiler

Prof. Dr. Yenerel’e göre, tıkanıklığın damardaki yeri, görme kaybının şiddetini belirler. Damar kökünde oluşan tıkanıklıklar daha ciddi problemlere yol açarken, dal tıkanıklıkları ilk başta fark edilmeyebilir ancak ilerleyen süreçte göz içi kanama gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Tedavi ve Tanı Yöntemleri

Göz damar tıkanıklıklarının tanısında OCT ve anjiyo gibi yöntemlerin ön plana çıktığını belirten Prof. Dr. Yenerel, bu yöntemler sayesinde tıkanıklığın yeri ve etkilerinin net bir şekilde görülebildiğini ifade etmektedir. Tedavi sürecinde genellikle göz içi enjeksiyonlarının kullanıldığını belirten Prof. Dr. Yenerel, hastaların tedaviye sabırlı olmalarının önemli olduğunu vurgulamaktadır. Anti-VEGF ve kortizon içeren enjeksiyonlar, lazer tedavisi veya cerrahi müdahale gibi yöntemler de bazı durumlarda tercih edilebilir.

Related Posts

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Kolza yağı ve ayçiçek yağı son dönemde, zararlı etkilerine yönelik iddialar nedeniyle tartışılıyor.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık

Genç yaşta ‘hipertansiyon’ tanısı alanlar dikkat

İleri yaş hastalığı olarak bilinen yüksek tansiyon diğer adıyla hipertansiyon, genç yaşlarda da görülebiliyor. Uzmanlar, erken yaşlarda görülen tansiyon vakaları için önemli uyarılarda bulundu.