Aile hekimleri, hastalarına hastane randevusu oluşturabilecek

SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde Yapılan Değişiklikler İle İlgili Son Gelişmeler

Önceki hafta yayımlanan SGK Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişikliklerle ilgili son duyurular dikkat çekiyor. Artık aile hekimleri tarafından reçete edilebilen ve geri ödeme listesinde yer alan ilaçların sayısı arttı. Ayrıca, aile hekimliği ve iç hastalıkları uzmanları tarafından düzenlenebilen ilaç raporlarının kapsamı genişletildi.

Bu düzenlemeye göre, bazı tansiyon ilaçları, suni gözyaşı ve göz damlaları, cilt hastalıklarında kullanılan şampuan ve kremler belirlenen sürelerde aile hekimleri tarafından raporsuz reçete edilebilecek. Ayrıca, kan sulandırıcılar, çölyak hastalığı tedavisinde kullanılan gıdalar, mevsimsel veya yıl boyu devam eden alerjik rinit tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi ürünler de aile hekimleri tarafından reçete edilebilecek.

‘Hastalar İçin En Kolaylaştırıcı Şey Randevu Oluşturabilmek’

Sincan Peçenek Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli aile hekimi Şah Hüseyin Söğüt, yapılan değişikliklerle ilgili olarak “Yeni düzenleme sayesinde hastalara istedikleri zaman, istedikleri anda hastane randevuları oluşturabiliyoruz. Artık hastalar için randevu oluşturmak çok daha kolay hale geldi. Ayrıca, rutin kontrolleri aksatan hastalar için Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) sayesinde genel kontrolleri düzenli olarak yapmaya başladık.” şeklinde konuştu.

Yapılan düzenleme ile özellikle yaşlı ve kalp hastalarının kullandığı ilaçların reçete edilmesi sürecinde kolaylıklar sağlandığını belirten Söğüt, aynı zamanda akne tedavisinde kullanılan kremler gibi cilt ürünlerinin reçetesinin de artık aile hekimleri tarafından yazılabileceğini vurguladı.

‘Artık Herkes Aile Hekimini Tanıyor’

Aile hekimlerinin öneminin arttığını ve hastaların kendilerine en yakın aile hekimliklerine giderek tüm ilaçlarını kolayca temin edebildiklerini belirten Söğüt, “Artık hastalar, aile hekimlerini tanıyor ve direkt olarak onlara başvurabiliyor. Kronik hastalıkların takibi ve tedavisi daha kolay bir hale geldi. Özellikle tansiyon hastalarının takibi açısından büyük kolaylık sağlanmıştır.” dedi.

Related Posts

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Kolza yağı ve ayçiçek yağı son dönemde, zararlı etkilerine yönelik iddialar nedeniyle tartışılıyor.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık