Annenin diş sağlığı bebeği de etkiliyor

Annenin Diş Sağlığı, Bebeği de Etkiliyor

İSTANBUL (İGFA) – Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, hamileliğin ilk üç aylık döneminde sık görülen bulantı ve kusmanın diş aşınmalarına yol açabileceğini belirtti. Bu durumda sodyum bikarbonatla gargara yapmanın asidik ortamı nötralize ettiğini vurgulayan Dt. Demir, kusmadan hemen sonra diş fırçalamaktan kaçınılması gerektiğini kaydetti.

Düzenli Su Tüketmek Önemli

Hamilelik döneminde ağız kuruluğunun diş çürükleri ve diş eti hastalıkları riskini artırabileceğine dikkat çeken Nurgül Demir, düzenli su tüketiminin diş sağlığı için önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, xilitollü sakızların ağızdaki asitleri dengeleyerek çürüklere karşı koruyucu rol oynadığını söyledi.

Gebelik Diyeti Sorunlarına Yol Açabilir

Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde diş eti hastalıklarına daha dikkat edilmesi gerektiğini belirten Demir, bu hastalıkların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Anne adaylarının düzenli diş hekimi kontrollerine gitmeleri gerektiğini söyleyen Dt. Demir, diş eti hastalıklarının erken teşhisinin önemini vurguladı.

Dt. Demir, ayrıca bu konuda dikkat edilmesi gereken 5 hususu şu şekilde sıraladı:

  • Anne adaylarının düzenli diş hekimi kontrollerini aksatmamaları.
  • Bulantı ve kusma sonrası diş fırçalamadan önce beklenmesi.
  • Dişlerin sabah ve akşam düzenli fırçalanması.
  • Ağız kuruluğunda xilitollü sakız kullanımı.
  • Organik yoğurt ve kefir tüketilmesi.

Related Posts

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Kolza yağı ve ayçiçek yağı son dönemde, zararlı etkilerine yönelik iddialar nedeniyle tartışılıyor.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık