Bilim insanları, başka bir altın kaynağı bulduklarını açıkladı

Evrendeki Altın Oluşumu: Manyetarlar ve Nötron Yıldızları

CNN International’ın haberine göre, arşiv uzay görevi verilerinde keşfedilen bir sinyale dayanan yeni bir araştırma, evrendeki altın oluşumuyla ilgili önemli bir ipucu sunabilir: Manyetarlar veya yüksek derecede manyetize nötron yıldızları.

Bilim insanları, evrenin oluşumundan 13,8 milyar yıl önce hidrojen, helyum ve hatta az miktarda lityum gibi hafif elementlerin var olduğuna inanıyorlar.

Daha sonra patlayan yıldızlar, ağır elementlerin, özellikle de demirin evrene yayılmasını sağladı. Ancak altın gibi daha ağır elementlerin evrende dağılımı bilim insanları için hala bir gizem olmaya devam ediyor.

Columbia Üniversitesi’nde fizik doktora öğrencisi olan ve The Astrophysical Journal Letters’da yayınlanan çalışmanın baş yazarı Anirudh Patel, “Bu, evrendeki karmaşık maddenin kökeni açısından oldukça temel bir soru. Bu aslında çözülmemiş eğlenceli bir bulmaca” dedi.

Önceden, kozmik altın üretimi sadece nötron yıldızı çarpışmalarıyla ilişkilendiriliyordu.

Uzaydaki Altın “Fabrikaları”

2017’de, gökbilimciler iki nötron yıldızı arasındaki çarpışmayı gözlemlediler. Bu olay, uzay-zamandaki yerçekimi dalgaları ve gama ışını patlamasından gelen ışık gibi olguları da beraberinde getirdi. Bu çarpışma sonucunda altın, platin ve kurşun gibi ağır elementler oluştu. Bu tür çarpışma olaylarına kilonova adı veriliyor ve uzaydaki altın “fabrikalarına” benzetiliyor.

Louisiana Eyalet Üniversitesi’nden astrofizikçi Eric Burns, çoğu nötron yıldızı birleşmesinin son birkaç milyar yılda gerçekleştiğine inanıldığını söylese de, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı teleskoplarından elde edilen 20 yıllık veriler, evrenin bebeklik döneminde magnetarlardan kaynaklanan patlamaların altın oluşumu için farklı bir yol sağlayabileceğini gösteriyor.

“Yıldız Depremleri”

Nötron yıldızları, patlayan yıldızların kalıntılarıdır ve çok yoğunlardır. Tek bir nötron yıldızının malzemesi, Dünya’da 1 milyar ton ağırlığında olabilir. Manyetarlar ise son derece parlak nötron yıldızı türleridir ve inanılmaz güçlü manyetik alanlara sahiptir.

Burns, gökbilimcilerin manyetarların oluşumunu hala tam olarak anlamaya çalıştığını belirterek, ilk manyetarların evrenin başlangıcından yaklaşık 200 milyon yıl sonra veya yaklaşık 13,6 milyar yıl önce ilk yıldızlardan hemen sonra oluştuğunu öne sürdüğünü ifade etti.

Nötron yıldızları zaman zaman “yıldız depremleri” nedeniyle radyasyon patlamaları yaşarlar.

Burns, yıldız depremlerinin depremlere benzer şekilde olduğunu ve yıldızın içindeki stres birikimi sonucunda ortaya çıktığını söyledi.

Related Posts

161 milyon Nijeryalı gıda güvencesizliğiyle karşı karşıya

Nijerya hükümeti, ülkede yaklaşık 161 milyon Nijeryalının gıda güvencesinden yoksun olduğunu bildirdi.

NYT’den Netanyahu’ya yanıt: Bağımsız gazeteciler olarak kamu yararı için hayati önem arz eden bilgileri paylaşma sorumluluğuna sahibiz

NYT’den Netanyahu’ya yanıt: Bağımsız gazeteciler olarak kamu yararı için hayati önem arz eden bilgileri paylaşma sorumluluğuna sahibiz

Tatile gitmeden önce dikkat: Konaklama kabusa dönerse iade hakkınız var

Tatil sırasında hijyen sorunları yaşayan bir vatandaşın başvurusu, Tüketici Hakem Heyeti’nden dikkat çekici bir karşılık buldu. Otele dair “koku” şikâyeti için iade kararı verilmesi, bu alanda alınan ilk karar olarak kayda geçerkene bu karar benzer …

Büyük Kanyon’da çıkan yangın bir günde yaklaşık 20 kat büyüdü

ABD’de, Arizona eyaletinin kuzeyinde bulunan Büyük Kanyon civarında çıkan orman yangını, 24 saat içinde neredeyse 20 kat büyüdü.

Ahmet Türk’ten dikkat çeken kayyum çıkışı

Yerine kayyum atanarak görevinden uzaklaştırılan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, Terörsüz Türkiye sürecinden sonra görevine iade edilip edilmeyeceği sorusuna dikkat çeken bir yanıt verdi

Yapay zeka, tarımı sessizce dönüştürüyor! Teknoloji toprakla buluşuyor

Tarım sektörü, yapay zekanın (AI) sunduğu yeniliklerle adeta bir devrim yaşıyor. Sensörlerden makine öğrenimine, dronlardan otonom traktörlere kadar yapay zeka teknolojileri, tarımda verimliliği artırıyor, kaynak kullanımını optimize ediyor ve …