Coğrafi işaret, “Bayburt tarhunu”na ihracat yolunu açtı

Bayburt Tarhun Otu Coğrafi İşaret ve Ticarileşme Sürecinde

Bayburt’ta yemeklerde lezzet katmak için sıkça kullanılan tıbbi aromatik bitki olan tarhun otu, coğrafi işaret alımının ardından ticarileşme yolunda ilerliyor. Bayburt’ta 1900’lü yılların başında keşfedilen tarhun otunun üretimini teşvik etmek amacıyla, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2019’dan itibaren fide desteği sağlamaktadır. Kurak ve soğuğa dayanıklı “Bayburt tarhunu”, Bayburt Üniversitesi’nin girişimleriyle Nisan 2025’te coğrafi işaret korumasına alındı ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi.

Şehir genelinde 210 bin dönümlük alanda yaklaşık 150 üretici tarafından yetiştirilen tarhun, kilogramı bin ila 1500 lira arasında satışa sunulmaktadır. Coğrafi işaretin alınmasının ardından, baharat ticareti yapan firmaların yanı sıra tıbbi aromatik bitki ihracatı yapan firmalar da tarhuna ilgi göstermektedir.

“Tarhun Ticarileşme Sürecinde”

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Nisan 2025 itibariyle tarhunun Bayburt adına coğrafi işaretli ürün olarak tescillendiğini belirtti. Tescil sonrası bitkinin ihracatı konusunda önemli girişimler olduğunu vurgulayan Türkmen, tarhunun ticarileşme sürecinin hız kazandığını ifade etti. Üniversitede Tarım ve Hayvancılık Araştırma Uygulama Merkezi bünyesinde tarhunla ilgili bilimsel araştırmalara hız verdiklerini belirten Türkmen, tarhunun yaygınlaştırılması ve ihracatının artması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Akademisyenlerin bilimsel verileri belirli periyodlarla üreticilerle paylaştığını vurgulayan Türkmen, tarhunun üretim sürecinin genişleyeceğini ve Bayburt’un ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.

“Pazar İçin Üretim Artmalı”

Yedigöze köyünde çiftçilik yapan 47 yaşındaki Feryal Haşlak, 2 dönümlük arazide tarhun ürettiğini belirtti. Son dönemde aracı firmalar aracılığıyla yurt dışına ihracat yaptıklarını söyleyen Haşlak, üretimin artması gerektiğini belirtti. Hem iç pazarda hem de tıbbi aromatik bitki ihracatı yapan firmaların taleplerini karşılamak adına üretimi genişleteceklerini ifade eden Haşlak, tarhunun ekonomik getirisi yüksek bir ürün olduğunu ve üretimin artmasıyla Bayburt ekonomisine katkı sağlanacağını belirtti.

Üretimin artması ve taleplerin karşılanması adına hedeflerinin belirlendiğini söyleyen Haşlak, sistematik çalışmalarla üretimin artırılacağını ve ürünün yurt dışına ihraç edilen önemli bir ürün olacağını belirtti.

Related Posts

En düşük emekli aylığına düzenleme! AK Partili Güler tarih verdi

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler TBMM’de en düşük emekli maaşıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

OSS’de Ali Özçete yeniden başkan: Güven tazeledi

Dernekten yapılan açıklamaya göre, derneğin 2025 yılı Olağan Seçimli İdari ve Mali Genel Kurulu gerçekleştirdi. Genel Kurul toplantısında Ali Özçete, Ufuk Çilek, Emirhan Silahtaroğlu, Fatih Odabaşılar, Cemal Çobanoğlu, Emre Şahin, Halit Başbuğ …

600 bin kamu işçisinin gözü üçüncü teklifte

600 bin kamu işçisinin gözü üçüncü teklifte

Ünlü marka Türkiye pazarından çekildi! Yıllardır faaliyet gösteriyordu

Japonya’nın en büyük kağıt üreticilerinden Daio’nun ürettiği Goo.N markası, Türkiye’deki faaliyetlerini sonlandırma kararı aldığını duyurdu. ŞİRKETTEN RESMİ AÇIKLAMA GELDİŞirket bu kararı, Türkiye’deki resmi sosyal medya hesabından yaptığı …

Sigara fiyatlarına dev zam kapıda!

Türkiye’de yüksek enflasyonun etkisiyle sigara fiyatlarına art arda zamlar gelmeye devam ederken, Perşembe günü açıklanacak 6 aylık enflasyon farkıyla birlikte Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı da yeniden güncellenecek. TÜİK’in yayımladığı verilere …

TÜRKONFED, ekonominin itici gücü olan KOBİ’lerin sorunlarının arttığını raporlaştırdı: ‘İlk hedef ayakta kalma’

Yönetim kurulu başkanı Süleyman Sönmez, ticaret savaşları, finansal daralma, yüksek enflasyon ve siyasi gelişmelerin oluşturduğu krizin ciddi yük getirdiğini vurguladı.