Gece uykusunun arkasındaki sır

Gençlerin Uyku Alışkanlıkları ve Bilişsel Performansları Arasındaki İlişki Araştırıldı

İngiltere ve Çin’den bilim insanları, araştırma kapsamında 9-14 yaş aralığındaki 3 bin 222 gencin uyku alışkanlıklarını inceledi.

Çalışmada gençler, gece uyudukları süreye göre ‘en kötü uyku alışkanlıklarına sahip olanlar (ortalama 7 saat 10 dakika)’, ‘en iyi uyuyanlar (7 saat 25 dakika)’ ve ‘orta seviyede uyuyanlar (7 saat 21 dakika)’ olarak üçe ayrıldı.

Çalışmada, üç grupta da büyük farklar gözlemlenmezken en iyi uyuyanların okuma, problem çözme ve odaklanma gibi bilişsel testlerde daha yüksek performans gösterdiği tespit edildi.

Cambridge Üniversitesi’nden Klinik Nöropsikolog Prof. Barbara Sahakian, “Uyku süreleri arasındaki fark küçük olsa da, beyin yapısı ve görev performansı açısından belirgin değişiklikler gözlemledik” dedi.

Araştırmada, en uzun uyuyan grubun daha büyük beyin hacmine, daha düşük kalp atış hızına ve daha yüksek beyin bağlantısı seviyelerine sahip olduğu kaydedildi.

Katılımcıların yüzde 39’unun en kötü uyuyan gruba dahil olduğu vurgulanırken, uzmanlar düzenli uyku alışkanlığının ergenlikteki beyin gelişimi için kritik olduğuna dikkat çekti.

Related Posts

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Kolza yağı ve ayçiçek yağı son dönemde, zararlı etkilerine yönelik iddialar nedeniyle tartışılıyor.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık