Hastanelerde “manevi destek” hizmetleri genişliyor

Hastanelerde Manevi Destek Hizmetleri Yaygınlaşıyor

“Hastanelerde Manevi Destek” projesi, Türkiye genelindeki sağlık kuruluşlarında hızla yayılmaya devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın 7 Ocak 2015’te imzaladığı iş birliği protokolü sonucu başlatılan bu proje, başlangıçta 12 hastaneyle sınırlıyken, 2025 itibarıyla 184 hastaneye ulaştı.

İlk olarak altı şehirde hayata geçirilen ve 10 yıl içinde 76 şehre genişleyen proje kapsamında, manevi destek personeli sayısı da artış gösterdi. BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, 2015 yılında sadece 15 manevi destek görevlisi bulunurken, bu sayı 2025’te 250’ye çıktı. Eğitim almış olan bu personel, hastaların moral ve motivasyonuna katkı sağlamak, tıbbi tedavi süreçlerine manevi destek sunmak ve hayatın zorluklarıyla dini değerler ışığında baş etmelerine yardımcı olmak amacıyla görev yapıyor.

Proje, psikologlar ve doktorlar başta olmak üzere bazı hasta ve hasta yakınlarından gelen eleştirilere rağmen genişlemeye devam ediyor. Bu eleştiriler genellikle projenin uygulama şekli ve kapsamıyla ilgilidir. Ancak, yapılan açıklamalarda, projenin sağlık hizmetlerine manevi bir boyut katma ve hastaların iyileşme süreçlerine destek olma amacının altı çiziliyor.

2025 yılındaki güncellemelere göre, projenin uygulandığı hastane sayısındaki artış şu şekildedir:

  • 2017-2018: 115 hastane, 130 personel
  • 2019-2020: 125 hastane, 157 personel
  • 2021-2022: 146 hastane, 198 personel
  • 2023-2024: 184 hastane, 250 personel

Related Posts

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Kolza yağı ve ayçiçek yağı son dönemde, zararlı etkilerine yönelik iddialar nedeniyle tartışılıyor.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık