Kanserde genetik haritalama tedavi başarısını yükseltiyor

Bireyselleştirilmiş Tedaviler Kanser Tedavisinde Başarıyı Artırıyor

İSTANBUL (İGFA) – Kanser tedavisinde bireyselleştirilmiş tedavilerin önemine dikkat çeken Bayındır Söğütözü Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ece Esin, genetik haritalama sayesinde en etkili tedavinin belirlendiğini ve bu sayede başarı oranlarının arttığını vurguladı.

‘Bireyselleştirilmiş Tedavi’ kavramını, Amerika Gıda ve İlaç Denetleme Ajansı’nın ‘doğru kişiye, doğru zamanda, doğru dozda, doğru ilaç ile tedavi’ olarak tanımladığını belirten Esin, her bireyin kendi genetik özelliklerine göre tedavi edilmesinin önemine değindi.

Kanser Hücreleri Genetik Şifreyle Tanımlanıyor

Bireyin kendi genetik şifresinden gelişen kanser hücrelerinin incelenerek, en uygun tedavi yönteminin belirlendiğini ifade eden Doç. Dr. Ece Esin, genetik haritalama sayesinde hastaların kişiselleştirilmiş tedavilerden faydalandığını belirtti. Bu sayede hastalara gereksiz tedavilerin önüne geçildiğini ve yan etkilerin azaldığını söyledi.

Hastaların kanser tedavileri esnasında moleküler genetik testlerin uygulanmasının tedavi başarısını artırdığını dile getiren Esin, tedavinin etkinliğini ve hastaların sağlık yüklerini azalttığını belirtti.

Genetik Tarama Hangi Kanserler İçin Uygulanıyor?

Farklı kanser türlerinde genetik taramaların etkili olduğunu belirten Doç. Dr. Ece Esin, akciğer, meme, bağırsak, böbrek ve cilt kanserlerinin yanı sıra diğer kanser türlerinde de genetik testlerin uygulanabileceğini ifade etti. Genetik haritalama sayesinde immünoterapi tedavilerinin etkinliğinin de belirlenebildiğini aktardı.

Genetik testlerin kanser tedavisinde yeni bir çağın kapılarını araladığını belirten Esin, hastaların kişiselleştirilmiş tedavilerle kanserle mücadele etmelerinin önemine vurgu yaptı. Özellikle genetik haritalama yönteminin, hastaların tedavilerine verilen yanıtların belirlenmesinde kilit bir rol oynadığını sözlerine ekledi.

Related Posts

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Kolza yağı ve ayçiçek yağı son dönemde, zararlı etkilerine yönelik iddialar nedeniyle tartışılıyor.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık