NASA’nın yeni teleskobu tüm gökyüzünün fotoğrafını çekmeye başladı: İşte ilk görseller

NASA’nın Yeni Teleskobu SPHEREx, Göklerin Derinliklerine Açılıyor




NASA‘nın yeni nesil uzay teleskobu SPHEREx, 1 Mayıs’ta bilimsel keşif yolculuğuna başladı. Her gün 3.600 farklı görüntü yakalayarak evrenin en detaylı haritasını oluşturacak olan teleskop, tüm gökyüzünü tarayacak.

Gökyüzünün Detaylı Haritası Çıkarılıyor

11 Mart’ta fırlatılan SPHEREx, yaklaşık 25 ay sürecek olan görevinde Dünya çevresinde 11.000’den fazla tur atacak. Teleskop, farklı dalga boylarında ışık yakalayarak eş zamanlı altı ayrı fotoğraf oluşturuyor. Elde edilen veriler, kozmik kaynakların özelliklerini belirlemek için spektroskopi yöntemiyle incelenecek. İki yıl içinde dört ayrı gökyüzü haritası oluşturulması planlanıyor.




Evrenin Gizemleri Aydınlatılıyor

SPHEREx’in temel amacı, evrenin oluşumuna dair bilinmeyen yönleri ortaya çıkarmak. “Kozmik enflasyon” olayını araştıran teleskop, galaksilerin konumlarındaki değişiklikleri inceleyerek evrenin nasıl genişlediğine dair yeni bilgiler sunmayı hedefliyor. Ayrıca, 102 farklı kızılötesi dalga boyunda gözlem yapabilen SPHEREx, uzak galaksilerdeki yaşam bileşenlerini ve yıldızlararası bulutlardaki yapıları da detaylı bir şekilde inceleyecek.




SPHEREx’in bu büyüleyici keşif yolculuğu, evrenin oluşumuna dair bilinmeyen pek çok soruyu cevaplaması ve güneş sistemimizin kökenini anlamamıza yardımcı olması bekleniyor. Bilim insanları, teleskopun gözlemlerinden elde edilen verilerle evrenin gizemlerini çözerek yeni keşiflere imza atmaya hazırlanıyor.

Related Posts

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Stresin şifresi çözülüyor! Giyilebilir teknolojiler

Akıllı giyilebilir teknolojiler, mental sağlık izlemede çığır açıyor. Akıllı saatler, bileklikler ve biyosensörler, stres, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal sağlık sorunlarını erken teşhis ederek kullanıcıların yaşam kalitesini artırdı. Bilimsel …

WhatsApp’ta telefon numarası vermeden sohbet imkanı başlıyor

WhatsApp, kullanıcıların gizliliğini korumaya yönelik uzun süredir beklenen bir adımı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Platform, tıpkı rakipleri Telegram ve Signal gibi kullanıcı adı (username) sistemini uygulamaya koymak üzere çalışmalarını hızlandırdı. Artık kullanıcılar, telefon numarası paylaşmadan sohbet başlatabilecek.

5G altyapısı için İstanbul’da Full Duplex Radyolink testi

Teknoloji şirketi Turkcell, Huawei iş birliğiyle Full Duplex Radyolink çözümünün dünyada ilk saha denemesini başarıyla tamamladığını duyurdu.

iPhone 17 Air hayal kırıklığı yaşatacak! Bilgiler tedarik zincirinden sızdı

Apple’ın bu sonbaharda tanıtması beklenen iPhone 17 Air, sadece 145 gram ağırlığı ve 5,5 mm kalınlığıyla “piyasadaki en ince ve en hafif” akıllı telefonlardan biri olma iddiasını taşısa da söylentiler umut verici değil.