Radyo 6 ay boyunca yapay zeka destekli sunucuyla yayın yaptı

Yapay Zeka Destekli Sunucu ile Radyo Yayını: Gerçek mi, Değil mi?

Avustralya medyasına göre, ARN’in hafta içi günde 4 saat süren “Workdays with Thy” (Thy ile çalışma günleri) programının sunucusunun sesi dinleyiciler arasında merak uyandırdı.

CADA istasyonuna ait ARN, ElevenLabs şirketi tarafından geliştirilen yapay zeka yazılımı sayesinde “Thy” adında bir sunucu yarattı. Dinleyiciler, radyoda 6 ay boyunca “Thy” adlı sunucunun programına katılarak onun gerçek olup olmadığını sorgulamadan dinledi. Programın çevrimiçi tanıtım materyallerinde sunucunun kimliğiyle ilgili bilgi verilmedi.

Program web sitesinde, “Eğer günleriniz sıkıcıysa, Thy ve CADA’nın enerji ve titreşimleriyle ruh halinizi iyileştirmeye izin verin” şeklinde bir ifade yer aldı.

Dinleyiciler Şüpheli

Programın dinleyicilerinden yazar Stephanie Coombes, sunucu Thy’nin gerçek olup olmadığını sorguladı. Coombes, kendi blogunda, “Thy’nin soyadı nedir? Kimdir? Nereden geliyor? Bu varsayılan sunucu hakkında hiçbir bilgi yok.” şeklinde ifadeler kullandı.

Diğer yandan, yapılan ses analizi, sunucunun farklı şovlarda “eski tarz” kelimeleri kullanırken aynı sesi çıkardığını gösterdi.

“Gerçek Hayranları Var”

ARN yetkilisi Fayed Tohme, Thy’nin sesinin yapay zeka kullanılarak oluşturulduğunu kabul etti. Tohme, yapay sunucu Thy’nin “gerçek gibi duyulduğunu ve gerçek olmasa da hayranlarının olduğunu” belirtti.

Avustralya merkezli “Mediaweek” dergisi, konuya ilişkin eleştirisinde, “Mikrofon yok, stüdyo yok, sadece kod ve titreşimler var. ARN ve ElevenLabs tarafından yapılan ve ‘canlı radyo’ sınırlarını zorlayan bir deney.” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Stresin şifresi çözülüyor! Giyilebilir teknolojiler

Akıllı giyilebilir teknolojiler, mental sağlık izlemede çığır açıyor. Akıllı saatler, bileklikler ve biyosensörler, stres, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal sağlık sorunlarını erken teşhis ederek kullanıcıların yaşam kalitesini artırdı. Bilimsel …

WhatsApp’ta telefon numarası vermeden sohbet imkanı başlıyor

WhatsApp, kullanıcıların gizliliğini korumaya yönelik uzun süredir beklenen bir adımı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Platform, tıpkı rakipleri Telegram ve Signal gibi kullanıcı adı (username) sistemini uygulamaya koymak üzere çalışmalarını hızlandırdı. Artık kullanıcılar, telefon numarası paylaşmadan sohbet başlatabilecek.

5G altyapısı için İstanbul’da Full Duplex Radyolink testi

Teknoloji şirketi Turkcell, Huawei iş birliğiyle Full Duplex Radyolink çözümünün dünyada ilk saha denemesini başarıyla tamamladığını duyurdu.

iPhone 17 Air hayal kırıklığı yaşatacak! Bilgiler tedarik zincirinden sızdı

Apple’ın bu sonbaharda tanıtması beklenen iPhone 17 Air, sadece 145 gram ağırlığı ve 5,5 mm kalınlığıyla “piyasadaki en ince ve en hafif” akıllı telefonlardan biri olma iddiasını taşısa da söylentiler umut verici değil.