Sayıştay uyardı, ödeme sürdü: GİB’den 2024’te ihbarcılara 22 milyon TL ikramiye

GİB, İhbarcılara 22 Milyon TL Ödeme Yaptı

Sayıştay’ın uyarılarına rağmen 2024 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) ihbarcılara yaptığı ödemeler rekor seviyeye ulaştı. GİB tarafından ihbarcılara 22 milyon TL ödendi ve bazı kişilere birden fazla kez ikramiye verildiği tespit edildi.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, Sayıştay’ın 2021 ve 2022 yıllarında gerçekleştirdiği denetimlerde, bazı kişilere birden fazla kez muhbirlik ikramiyesi ödendiği ortaya çıktı. Ayrıca iflas etmiş tüzel kişiler dahi “vergi ödemiyor” denilerek ihbar edildi. Sayıştay’ın raporunda ihbar sisteminin amacı dışında kullanıldığı ve suistimal edildiği belirtildi.

GİB, 2018-2024 yıllarını kapsayan yedi yıllık dönemde toplam 92 milyon 11 bin 531 TL tutarında ihbar ikramiyesi ödemesi yaptı. 2024 yılında ödenen tutar ise bir önceki yıla göre yüzde 51 artarak dikkat çekti.

Gelir İdaresi’nin yıllara göre ihbar ikramiyesi ödemeleri şu şekildedir:

  • 2018: 6 milyon 396 bin 266 TL
  • 2019: 12 milyon 300 bin 417 TL
  • 2020: 12 milyon 74 bin 466 TL
  • 2021: 11 milyon 618 bin 287 TL
  • 2022: 12 milyon 390 bin 551 TL
  • 2023: 14 milyon 832 bin 566 TL
  • 2024: 22 milyon 398 bin 978 TL

GİB’nin Ocak 2024 tarihli değerlendirme raporunda, ihbar mekanizmasının amacı dışında kullanılmasının tehdit oluşturduğu vurgulandı. Sayıştay, durumu “Muhbirliğin bir meslek gibi icra edilmesine çanak tutuluyor” şeklinde raporladı.

Related Posts

Binlerce kişi işsiz kalacak! Teknoloji devi küçülüyor

Dünyanın önde gelen elektronik üreticisi Panasonic Holdings istihdam stratejisinde değişikliğe gidiyor. Osaka merkezli şirket istihdam küçülmesine gideceğini belirten bir açıklama yaptı. Şirket açıklamasında yurt içinde 5 bin, denizaşırı yerlerde de …

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

e-Devlet’ten kira sözleşmeleri için yeni dönem: Kullanıma açıldı!

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetin bugün itibarıyla emlakçıların da kullanımına açıldığını belirterek, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek.” dedi.

Kripto yatırımcıları dikkat: Sıkı denetimler yolda!

Sermaye Piyasası Kurulu kripto varlık platformlarının rezerv kanıtı denetimi sürecine dair yeni ilke ve esasları açıkladı. Platformların denetim için gerekli belgeleri düzenli olarak sunması ve bağımsız denetçilerle sözleşme yapması zorunlu hale geldi. Bu düzenleme, sektördeki şeffaflık ve güvenliği artırmayı hedefliyor.

Sanayi üretimi verileri açıklandı: Hangi sektörlerde yükseliş var?

Sanayi üretimi, Mart 2025’te hem yıllık hem de aylık bazda artış gösterdi. Madencilik, imalat sanayi ve elektrik-gaz sektörlerinde olumlu bir gelişim yaşanırken enerji sektöründe bir azalma kaydedildi.

SPK’den kripto platformlarına yeni denetim düzenlemesi

Sermaye Piyasası Kurulu, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyet izni alabilmesi için rezerv kanıtı denetimini zorunlu hale getirdi. Denetimlerde, kripto cüzdanlar ve müşteri varlıklarının birebir doğrulanması şartı getirilirken; süreçler, bağımsız denetçilerle ve rastgele seçilecek tarihlerde yürütülecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir