Şehir kazığı itirafı

Halkın ve devletin bütçesinden birkaç firmaya kaynak yağdırılan kamu özel işbirliği (KÖİ) projelerinin gerçek yüzünü bakanlar da itiraf etmeye başladı. Sağlık eski Bakanı Fahrettin Koca, devir teslim töreninde şehir hastanelerinin 322 milyar Euro olan kira bedelinin bütçeye yükünü 27.5 milyar Euro’yla sınırladıklarını söyledi. Şehir hastaneleri konusunu sık sık TBMM’de gündeme getiren, CHP Balıkesir eski Milletvekili Dr. Fikret Şahin, “Hani 1 kuruş ödemiyordunuz. Bu neyin parası?” diye sordu.

Şahin, şehir hastanelerini işleten firmalarla yapılan sözleşmeler halktan gizlendiği için gerçek ödemelerin gün yüzüne çıkmadığını söyledi. Eski bakan Koca’nın açıklamalarıyla gizli kapaklı uygulamaların küçük bir kısmının kamuoyuna yansıdığına işaret eden Şahin, “Şehir hastanelerinde birçok karanlık nokta var. Soygun devam ediyor” dedi ve şunları söyledi:

İHALELER AYNI FİRMALARA

“Kapalı kapılar ardında kamunun aleyhine, müteahhitlerin lehine öyle bir sözleşme yapmışlar ki müteahhitlere dövizle ödenen kiraların üst limiti açık bırakılmış. Bu nedenle bütçe büyük bir risk altındaydı. Sonradan o limiti düzenlediler. Ancak yeni hali de gizli. Koca kira maliyetini indirdiklerini söylüyor ancak bu hesabı neye göre yaptı açıklamıyor.”  Şahin, şehir hastanelerine kiranın yanı sıra 19 kalemde hizmet bedeli ödendiğini de belirtirken, “Bu şirketlerin 5 yılda bir ihaleyle yeniden belirlenmesi gerekiyor. İhale sayesinde kamu daha az para öder. Ancak ihalelerde bu işler yine aynı firmalara veriyor. Zaten firmaların da başkası işi alacak olursa hastaneleri çalışamaz hale getirecekleri tehditlerini savurduklarını duyuyoruz” dedi.

Eski Bakan Fahrettin Koca’nın açıklamaları izaha muhtaçtır!

Başkent Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Uğur Emek, eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarının detaylandırılması gerektiğini, iddia edilen tasarrufun nasıl elde edildiğine ilişkin elde bilimsel veri olmadığını söyledi. İlk etapta 31 şehir hastanesi yapılacağı söylenip daha sonra 18 hastaneye indirildiğini hatırlatan Prof. Emek, “322 milyar denilen hesap belli ki 31 hastane için yapılmış. Bu durumda 18 hastanenin kirası 27.5 milyar Euro ise 13 hastanenin kirası demek ki 294.5 milyar Euro imiş. Hesap böyle mi yapıldı, bu da açık değil” dedi. Prof. Emek, kendi yaptığı hesaplamalarda kira bedelinin 81.2 milyar dolar göründüğünü söyledi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar da  “Sayın Koca, bu yükü adrese teslim ihalelerle milletin sırtına kim yükledi? Bu yöntemi Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’e de anlatın da elini emekçinin cebinden çeksin” dedi.

Şehir hastanelerinin bütçeye yük olduğunu Koca’nın da itiraf ettiğini belirten Avşar, “Bu devlete yükse bu yükü milletin sırtına kim yükledi? 322 milyar Euro’yu 27.5 milyar Euro’ya indirme becerisine sahipseniz, neden Sayın Şimşek’e de anlatmıyorsunuz. Şimşek elini emekçinin cebinden çeksin de kamu-özel iş birlikleriyle 1’e 10 kazandırdığınız kara deliklere baksın. Müteahhitler dururken neden emekliyle, asgari ücretliyle uğraşıyorsunuz” diye sordu.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir