Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Eskişehir Valiliği’nden ‘dışarı çıkmayın’ uyarısı

Eskişehir Valiliği, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkacağı 24-29 Haziran tarihleri için uyarıda bulundu. Vatandaşların özellikle öğle saatlerinde tedbirli olması istendi.

WhatsApp’a bir darbe de İskoçya’dan geldi

İskoçya hükümeti, resmi yazışmalarda WhatsApp ve benzeri “kurumsal olmayan” mesajlaşma uygulamalarını kullanmama kararı alarak dikkatleri üzerine çekti. İngiltere’deki Covid-19 pandemisi soruşturmasında İskoç yetkililerin ve bakanların WhatsApp …

Aralarında Türkiye de var! ABD’den bölge ülkelerindeki personeline ‘uyarı’ mesajı

ABD Dışişleri Bakanlığı, gece saatlerinde İran’a yönelik saldırının ardından, Ortadoğu’daki personeline “dikkatli olmaları” uyarısında bulundu. Bakanlık ayrıca bazı ülkelerdeki diplomatik temsilcilik çalışanlarından ise bulundukları ülkeleri terk etmelerini istedi.

Bakan Tunç’tan ‘Fatih Altaylı’ açıklaması: Cumhurbaşkanımıza ‘diktatör’ iftirasında bulunuldu

Bakan Tunç’tan ‘Fatih Altaylı’ açıklaması: Cumhurbaşkanımıza ‘diktatör’ iftirasında bulunuldu

İsrail’deki panolarda dikkat çeken değişim: ‘İşi bitir’di ‘Teşekkürler’ oldu

İsrail’de, ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırılar düzenlemesinin ardından büyük bir elektronik panoya ABD Başkanı Donald Trump’a hitaben “Teşekkürler Bay Başkan” ifadesi yansıtıldı.

Hükmen galibiyeti kabul etmeyip güreşti, mağlup olunca “en centilmen” seçildi

Sivas’ta düzenlenen Minikler Türkiye Güreş Şampiyonası’nda rakibinin salona geç kalması nedeniyle hükmen galip ilan edilen güreşçi, rakibinin gelmesiyle teknik komitenin “Güreşir misin?” teklifini kabul etti ve 5-0 mağlup olarak turnuvadan elendi. Sporcuya, örnek davranışından dolayı “en centilmen güreşçi” madalyası verildi.