“Türkü tanımıyorlar bedeli ağır olur”
Katar ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özetle şunları söyledi:
İFLAS BAYRAĞI ÇEKEBİLİR: İsrail Başbakanı Netanyahu her an iflas bayrağını çekebilir. 7 Ekim’den bugüne Batının İsrail’e bakışı ciddi manada değişmiştir. İnanıyorum ki çok fazla da sürmeyecek, kısa bir zaman içerisinde özellikle Gazze’ye yönelik İsrail’in bu zalimce tavırları, kendisini iflas ile karşı karşıya getirecektir. Filistinlilerle dayanışma içerisinde olan insanların sayısı her geçen gün artıyor.
YENİDEN İNŞA: Katar’ın bakış açısı bizimle örtüşüyor. Barışa ulaşmasını hedeflediğimiz bu süreci birlikte işletecek, adımları yine birlikte atacağız. Çünkü bundan sonraki aşama ‘Kendi başına bırakalım, yürüsün’ diyeceğimiz bir süreç değil. Ortada İsrail’in acımasız saldırılarıyla yerle yeksan olmuş bir Gazze var. Ateşkesin sağlanması ve akabinde yaralıların Gazze’den tahliyesi öncelikli konular. Bir de Gazze’nin yeniden inşası ve imarı konusu var. Bu konuda da gerekeni yine hep birlikte, inşallah gücümüz neye yetiyorsa yapacağız.
KARAR, FİLİSTİN HALKININ: (Gazze’de tampon bölge planı) İsrail’in 1947’de uygulanmaya başlayan Filistin topraklarını işgal planı, yıllar içerisinde ne yazık ki küçülte küçülte Filistin’i ve Gazze’yi bu duruma getirdi. Şimdi ise İsrail, Filistin’de kalan bir avuç toprağı tamamen alarak, buraları da işgal etme niyetinde. Buna olumlu yaklaşmak asla mümkün değil. Bu topraklar Filistinlilerindir. Gazze’de ne olacağına, orayı kimin yöneteceğine Filistin halkı karar verir.
TÜRKLERİ TANIMIYORLAR: (“İsrail’in Türkiye’deki Hamas üyelerine yönelik suikast planı” haberi) Bu haberi yapanlar demek ki Türkiye’yi, Türkleri tanımıyorlar. Böyle bir yanlışa tevessül etmeleri halinde şunu bilmeleri gerekir ki bunun bedelini, faturasını çok ama çok ağır öderler. Şu anda Gazze’yi havadan, denizden, karadan kuşatmak suretiyle bu adımları atanlar, bir hafta içinde netice alacaklarını zannediyorlardı. Almadılar. Türkiye’ye, Türklere karşı böyle bir adımı atmaya eğer cüret ederlerse bunun bedelini, bir daha bellerini doğrultamayacak surette, ödemeye mahkum olurlar. Türkiye’nin hem istihbarat hem güvenlik alanında aldığı mesafeyi dünyada bilmeyen yoktur. Biz dün kurulmuş bir devlet değiliz.
‘Macron moralin yerinde mi?’
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP 28) kapsamında Dubai’de bir araya geldiği Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği ayaküstü sohbetin görüntüsünü, sosyal medyada paylaştı.
Görüntülere göre Erdoğan sohbet sırasında, Fransız mevkidaşına, “Moralin yerinde mi?” diye soruyor. Macron ise pozitif bir enerjisi olduğunu ifade ediyor ve ardından Orta Doğu’daki, Gazze’deki duruma ilişkin endişesini dile getiriyor. Bölgede insani konularda birlikte hareket edilebileceğini söyleyen Macron’a, Erdoğan da “Türkiye ve Fransa pek çok alanda çalışabilir” karşılığını veriyor. İki lider sohbetlerinin ardından kucaklaşarak, vedalaşıyor.
Eurofighter’a Alman engeli
ABD’YE İSVEÇ MESAJI: F-16 meselesinde biz muhataplarımıza dedik ki ‘ABD’nin kongresi varsa bizim de Meclisimiz var. Parlamentomuzdan nihai karar çıkmadıktan sonra söyleyecek herhangi bir şey yok.’ Cumhurbaşkanı olarak bunu (İsveç’in NATO üyeliği) parlamentoya sevk ettim ve bana teşekkür ettiniz. Görevimi yaptım, ama sizlerden de bir şey bekliyorum. ‘Sizler de eş zamanlı olarak bu konuda kongrenizden bunu geçirin, beraberce eş zamanlı olarak bu adımları atalım’ diyorum.
İNGİLİZLER OLUMLU: Eurofighter konusunda da aslında İngiltere’nin bakışı olumlu. Maalesef Almanya’da bir sıkıntı söz konusu. Fakat pürüzleri gidermek için İngiltere’nin olumlu yaklaşımı oldu. Almanlarla konuyu görüşeceklerini söylüyorlar.