Uzman isim açıkladı: HMPV Türkiye’de görüldü mü? Milyonların korkutan yeni kabus!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi: Çin’deki İnsan Metapnömovirüsü Vakaları Hakkında Açıklamalar

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrasında Çin’de ortaya çıkan solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan insan metapnömovirüsü (HMPV) vakalarıyla ilgili konuştu.

Çin’de insan metapnömovirüsü vakalarında artış yaşandığı ve hastanelerde yoğunluk olduğuna dair haberlerin doğruluğunun belirsiz olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, “İnsan metapnömovirüsü, 2001 yılından beri bilinen bir virüstür. Bu virüs genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır ve genellikle soğuk algınlığı ve nezle gibi hafif enfeksiyonlarla ilişkilidir. Ancak bazen daha ciddi bronşit veya zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Son zamanlarda Çin’de insan metapnömovirüsüne bağlı birçok vaka görüldüğüne dair haberler görmekteyim. Ancak Çin henüz resmi bir açıklama yapmadı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından da konuyla ilgili bir uyarı bulunmamaktadır” dedi.

‘Endişe Verici Bir Durum Görmüyorum’

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın bahsi geçen virüsü düzenli olarak takip ettiğini ve mevsimsel olarak artan viral enfeksiyonların normal olduğunu belirtti. Özlü, “Bu virüs diğer solunum yolu enfeksiyonları gibi kış aylarında artış gösterebilir. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan taramalarda şu ana kadar herhangi bir anormal durumla karşılaşılmadı. Ben endişe verici bir durum görmüyorum. Mevsimsel olarak bu tür enfeksiyonlara rastlanması oldukça doğal bir durumdur. Haberlerde bahsi geçen virüsün yeni bir formunun olup olmadığına dair henüz elimizde herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bu virüs, döngüsel olarak mevsimlik olarak gözlemlenen bir virüstür. Yakından izlenmesi gereken bir durumdur” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Kolza yağı ve ayçiçek yağı son dönemde, zararlı etkilerine yönelik iddialar nedeniyle tartışılıyor.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık