Yatırımcılar altının bu türüne yöneliyor: İlgi rekor seviyede!

Türkiye’de Altın Sertifikaları Değer Kazanmaya Devam Ediyor

Yatırımcıların Türkiye’de altına olan yoğun ilgisi, Borsa İstanbul’da işlem gören altın sertifikalarının değerini zirveye taşıdı.

Altın sertifikaları, temsil ettikleri 0,01 gramlık fiziki altınla karşılaştırıldığında yüzde 21 oranında primli işlem görüyor. Bu fiyat farkı, özellikle mart ayından bu yana artan küresel ticaret gerilimleri ve yükselen altın fiyatlarıyla birlikte yatırımcıların bu sertifikalara yönelmesi sonucu oluştu.

Dijital İmkânlar ve Vergi Avantajı Yatırımcıların Dikkatini Çekiyor

Altın sertifikaları; mobil uygulamalar üzerinden kolay erişim sağlaması, düşük işlem maliyetleri ve sunduğu vergi avantajlarıyla yatırımcıların ilgisini çekiyor. Ayrıca fiziki altına dönüştürülebilme imkânı, güvenli liman arayışındaki bireyler için de cazip bir seçenek oluşturuyor.

Metals Focus Ltd. danışmanı Çağdaş Küçükemiroğlu, mevcut fiyat farkının kalıcı olmayabileceğine dikkat çekerek, “Bu talep, daha çok borsa üzerinden işlem yapan spekülatif yatırımcıları yansıtıyor, gerçek fiziki talebi ifade etmiyor” dedi.

Türkiye Altın Tüketiminde Dünyada Önde

Türkiye, altın tüketimi açısından dünya sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Yerli üretimin ihtiyacı karşılayamadığı durumlarda ithalat devreye girerken, Merkez Bankası’nın da bu altınlar üzerinde öncelikli alım hakkı bulunuyor.

2022 yılında piyasaya sunulan altın sertifikaları, bireylerin yastık altı birikimlerini finansal sisteme kazandırmak amacıyla devlet tarafından hayata geçirilmişti. Bu sertifikalar, geleneksel pazarlar yerine daha çok dijital yatırımcılara hitap etmeyi hedefliyor.

Related Posts

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 29 Nisan 2025 Salı döviz fiyatları

29 Nisan 2025 Salı günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…

Bakan Şimşek’ten yatırımcılara mesaj: Türkiye pozitif olarak ayrışacak ülkelerin başında geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zamanla yatırımcıların yeniden güçlü makro ekonomik temelleri ve hikayesi olan ülkelere odaklanacaklarını belirterek, “Türkiye bu noktada pozitif olarak ayrışacak ülkelerin başında geliyor.” dedi.

‘Konak aşkı’, tasarruf dinlemedi

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kağıt üzerinde kaldı. İktidar ‘İtibardan tasarruf olmaz’ dedi.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 2025 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Banka net kârını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 artırdı.

Bakan Yumaklı: Hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hububat alanlarında ÇKS kayıtlarına göre; bir önceki yıla göre 2,7 milyon dekar artış ve tüm tarım alanlarında 4 milyon dekar artış tahmin ediyoruz. 3 yıllık açıkladığımız üretim planlaması sonunda ise hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir