“Rahim ağzı kanseri yüzde 99 oranında HPV enfeksiyonuna bağlı görülüyor”

Ocak Ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Nafiye Yılmaz, “Ocak Ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yılmaz, rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri) yüzde 99 oranında HPV enfeksiyonuna bağlı geliştiğini vurguladı. HPV enfeksiyonunun cinsel temas yoluyla bulaşan bir enfeksiyon olduğunu belirten Yılmaz, özellikle yüksek riskli HPV tiplerinin (Tip 16, 18 gibi) rahim ağzı kanseri için büyük bir risk oluşturduğunu dile getirdi.

Anormal Kanamalar ve Diğer Belirtiler Uyarıcı Olmalıdır

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Nafiye Yılmaz, rahim ağzı kanserinin yüzde 99 oranında HPV enfeksiyonuna bağlı olduğunu belirterek, “Çoğu HPV enfeksiyonu herhangi bir belirti vermeden tespit edilir. Ancak belirti vermesi halinde anormal kanamalar, ilişki sonrası kanamalar, kanlı ve kötü kokulu akıntılar rahim ağzı kanseri açısından uyarıcı olmalıdır” şeklinde konuştu.

HPV Enfeksiyonu Kalıcı Hale Gelirse…

Vücut savunma sistemi tarafından engellenebilen HPV enfeksiyonunun, bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde kalıcı hale gelme ihtimalinin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “HPV enfeksiyonu kalıcı hale geldiğinde rahim ağzında kanser öncüsü hücresel değişikliklere neden olabilir. Erken tanı ve tedavi yapılmazsa rahim ağzı kanserine ilerleyebilir” açıklamasında bulundu.

Yaklaşık 350 Bin Kadın Hayatını Kaybetti

Dünya genelinde 660 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu ve yaklaşık 350 bin kadının bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Nafiye Yılmaz, tarama ve HPV aşı programlarının öneminin altını çizerek, “Tarama yapılmaması, tanıda gecikme ve farkındalığın düşük olması nedeniyle yaklaşık yüzde 50 oranında kadın hayatını kaybetmektedir” şeklinde konuştu.

Tarama Programları ve Erken Tanı Hayati Önem Taşır

Prof. Dr. Yılmaz, DSÖ ve ülkemizdeki kanser tarama programlarının rahim ağzı kanserini önleme, erken teşhis ve tedavi imkanı sağlamada büyük rol oynadığını vurgulayarak, “Rahim ağzı kanseri taraması smear ve HPV testleriyle yapılır. Bu testler risk saptanan hastalar için ileri tanı testlerine geçilmesini sağlar” açıklamasında bulundu.

HPV Aşısı Önemli Bir Koruma Sağlar

Prof. Dr. Nafiye Yılmaz, rahim ağzı kanserinden korunmak için HPV aşısının önemine değinerek, “HPV aşıları, yüksek riskli HPV virüslerine karşı koruma sağlar. Aşı programları genişletilerek daha fazla insanın korunması sağlanmalıdır” dedi.

Rahim Ağzı Kanseri Risk Faktörleri

Prof. Dr. Yılmaz, tedavi edilmemiş HPV enfeksiyonu, korunmasız cinsel ilişki, sigara kullanımı gibi faktörlerin rahim ağzı kanseri riskini artırdığını belirterek, “Risk faktörlerinin farkında olup uygun önlemleri almak büyük önem taşır” uyarısında bulundu.

Related Posts

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Kolza yağı ve ayçiçek yağı son dönemde, zararlı etkilerine yönelik iddialar nedeniyle tartışılıyor.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık