Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Atina’da Miçotakis ile görüştü

Mısır Cumhurbaşkanı Yunanistan Ziyaretinde Türkiye ile Stratejik İşbirliği Anlaşması İmzaladı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Yunanistan’ın başkenti Atina’da gerçekleşen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’na katılarak, Türkiye ile “Stratejik İşbirliği Ortak Bildirgesi”ni imzaladı.

Gerçekleşen toplantıda, Sisi öncelikle Yunanistan Cumhurbaşkanı Konstantinos Tasulas ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştü.

Sisi, Türkiye ve Yunanistan arasındaki işbirliğinin siyaset, tarım, eğitim ve daha pek çok alanda artırılabileceğine inanarak, “İki ülke arasındaki işbirliği bölgenin istikrarını önemli derecede etkilemektedir. Bölge genelindeki sorunların çözümü için çaba gösteriyoruz. Özellikle Gazze meselesi üzerinde duruyoruz, ateşkes ve esirlerin dönüşü için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Sisi göç sorununa da değinerek, “Filistinliler ülkelerini terk etmemeli, orada kalmalı. Hiç kimse onları zorla göçe zorlamamalı. Biz onların orada kalmasını destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Tasulas, Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ilk kez yapıldığına dikkat çekerek, ikili ilişkiler için “dostluk ve işbirliği” açıklaması yaptı.

Miçotakis-Sisi Görüşmesi

İki lider arasındaki görüşmeyi Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı takip etti.

Toplantının ardından Miçotakis ve Tasulas, ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Miçotakis, bugün imzalanan Türkiye ve Yunanistan arasındaki “Stratejik İşbirliği Ortak Bildirgesi”ni duyurdu.

Miçotakis, bu bildirgenin iki ülke ilişkilerini daha da güçlendirmeyi amaçladığını belirterek, enerji, deniz taşımacılığı, eğitim, kültür ve ticaret gibi alanlarda işbirliğinin artabileceğini vurguladı.

Ayrıca, Miçotakis, Atina ve Kahire’nin ortak kaygılara sahip olduğunu ve aynı hedeflere odaklandığını dile getirdi.

Gazze meselesinin de ele alındığı görüşmelerde, sivillere yardımın sağlanması ve düşmanca tutumların sona erdirilmesi gerektiği vurgulandı.

Enerji Alanında İşbirliği

Miçotakis, görüşmeler sırasında Suriye ve Libya gibi bölgesel konuların yanı sıra göç, Kızıldeniz’de seyir güvenliği ve enerji gibi konuların ele alındığını belirterek, Mısır ve Yunanistan arasında planlanan deniz altı elektrik hattı projesi (GREGY) hakkında şunları söyledi:

“GREGY projesi, Yunanistan ve Avrupa’ya uygun maliyetli enerji sağlama imkanı sunacaktır. Siz (Mısır) güneş ve rüzgar enerjisi üretiminde rekabetçi bir konumdasınız ve bu enerjiyi Avrupa’ya ihraç edebilirsiniz.”

Enerji sektöründe hidrokarbon alanında ortak projeler yapılabileceğini savunan Miçotakis, Girit açıklarında hidrokarbon aramaya yönelik beklentilere değindi.

Ortak Bildirge ve İşbirliği Alanları

Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Stratejik İşbirliği Ortak Bildirgesi, iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Bildirge, siyasi diyalogun artırılmasını, ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesini, ulaşım, tarım, enerji güvenliği, iklim değişikliği, güvenlik, savunma, kültür, deniz taşımacılığı, göç ve turizm gibi alanlarda işbirliğinin derinleştirilmesi amaçlanıyor. (AA)

Related Posts

Google yetkililerinden Meclis’te kritik sunum

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu, bugün Google yetkililerini ağırlayarak şirketin algoritma değişiklikleri ve dijital telif konularındaki politikalarını değerlendirecek. Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, toplantıda Google’ın son dönemdeki uygulamalarının medya ekosistemi üzerindeki etkilerinin ele alınacağını belirtti.

Sağından geçmeye çalıştığı TIR’a çarpan motosikletin sürücüsü öldü

Samsun’da sağından geçmek istediği TIR’a çarpan motosikletin sürücüsü 28 yaşındaki Hayri Çelik, yaşamını yitirdi.

Bağcılar’da tekstil fabrikasında yangın

Bağcılar’da, tekstil fabrikasında çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.

Ülkeyi ayağa kaldıran olay: 18 milyon lise mezunu okuma yazma bilmiyor

Pasifik Okyanusu’nun batısındaki coğrafyada konumlanan bir Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler’de vatandaşların arasında akıllara durgunluk veren bir haber yayıldı. 2019’dan 2024’e kadar 18 milyon Filipinli lise ve dengi okulundan mezun olan kişinin “işlevsel olarak okuma yazma bilmiyor” olarak kabul edildiğini ortaya koyan rapor ülkede bütün birimleri harekete geçirdi.

Zeynep’i boğarak öldüren annesine verilen ceza bozuldu

İzmir’de kızı Zeynep Vural’ı (29) boğarak öldürdüğü suçlaması ile ‘tahrik’ ve ‘iyi hal’ indirimi uygulanarak 18 yıl 4 ay hapse çarptırılan Ayşe Vural’ın (61) cezası, Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi tarafından fazla ceza tayininde bulunulduğu gerekçesiyle bozuldu.

Merkel’in, “Göç politikası“ resmen bitti

Almanya’da “kaçak göçü” tamamen yasakladı. Kara sınırları kapatıldı. Artık kimse alınmayacak. Ülkeye alınmayanlar, sınırdaş ülkeler tarafından da geri itilecek. Türk kaçakların yüzde 90’ı ve Türkiye üzerinden gidenler zorla ya da kendi istekleri ile dönecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir